söndag 23 september 2012

Bonn - Kesselheim ( 8 km norr Koblenz) (22 sept) 65 km.

Drog ut på frukosten, eftersom det regnade. Och för att den var så dyr! Notan specifierade den till 10€ per man, hotellet självt kostade bara 57€. Och det är just DET, som har blivit Inga-Lis dilemma: kostar det så mycket, så ska jag ha valuta för pengarna! Vi knör i oss dubbelt så många smörgåsar som hemma, hinkar litervis med apelsinjuice och torterar kaffeapparaten med tryckningar hela tiden!
Kom iväg vid tjugo i elva, regnet satte igång en halvtimme senare, men vid halv ett blev himlen åter blå!
Cyklade förbi den gamla Bundestag i Bonn. Har Tyskland fått det bättre sen återföreningen efter murens fall 1989? Västtyskarna tycker nog att det kostat alldeles för mycket att bygga om det gamla öst, och många "ossies" tycker att det var bättre förr, när de flesta hade jobb, om än lönen var skral och man fick vänta tio år på den beställda Trabanten! Men visst vill man väl tro på att det hela ska leda till något gott, till slut!  De, som vunnit något, är väl de framåt i gamla öst, entreprenörerna, som tagit tillvara möjligheterna och gjort något av dem!
Rhen visade sin bästa sida när solen kom. Regnkläderna åkte av och temperaturen steg till tjugo grader. Att det var lördag och höstfester i nästan varenda by, t.ex. "Kirmesfest", då man utser körsbärsdrottning och har allmänt trevligt, gjorde det svårt att hitta hotell. Klockan var nästan halv sex när jag via ett telefonnummer på ett feststängt hotell, lyckades få ett rum på hotellet. Värdinnan kom i bil och låste upp, så nu bor vi ensamma i ett "eget" hotell. Har varit och ätit på en pizzeria, som drivs av en irakier, som bott i asylläger i Alvesta i sju månader, innan han förstod att han hade större chanser till utkomst här i Tyskland än i Sverige. Han kunde redan jättebra tyska, om jag nu är kapabel att bedöma det!
Har tvättat strumpor och kalsingar, de blir nog inte torra tills imorgon, men efter ytterligare en natts torkning ska de nog gå att ha bland resten av kläderna. Ska ligga stilla en dag i Mosel, så vi hinner lämna in kläderna nånstans, det mesta behöver tvättas nu!
Kan knappast fatta att vi nästan är i Mosel - en mil kvar, bara! Och om senast en vecka är vi i Frankrike! OM vädret tillåter! Och OM kropparna mår bra!
Har fått över 1000 "klick" på bloggen nu - tack alla! Och tack för sms, kommentarer och uppringningar! Det är jätteskönt att få sån feedback!
Gonatt!



IBIS-hotellet i Bonn.

Den här pråmen höll jämna steg med oss hela dagen!

Över till en ö i Rhen!

Ålakråka. (Skarv)

Lunch i Bad Breisig.

Den här mannen gjorde misstaget att mata måsarna, som blev VÄLDIGT närgångna!


Trängda av järnväg och motorväg!






På irakisk pizzeria.

2 kommentarer:

  1. Hej. Regn och åter mera regn. Två trista dagar. Idag ändå uppehåll. Vi har varit i skogen,fyllde en korg full med trattkantareller. Tagit in trädgårdsmöblerna och satt i innanfönstren i Gottorp. Det var bara 14 grader i köket när vi kom upp i morse, brrr....Jag förstår inte hur Jonas hann jobba förut. tiden bara försvinner. Det är rätt Ingalis,jag tycker också att man ska ha valuta för pengarna ( kanske ett släktdrag ). Men vad mycket ni får uppleva,träffa trevliga och intressanta människor. Ni beskriver er resa så bra att jag nästan känner jag är med er. Är så roligt att följa er resa. kram Lena. Jonas hälsar

    SvaraRadera
  2. Dyra frukostar får ni nog leva med även när ni kommer in i Frankrike. Det verkar vara en affärsidé, billiga rum och svindyra frukostar. Vi funderade på att fixa frukost själva men det stannade bara vid tanken, skönt att bara ramla ner till dukat bord.
    Eftersom ni befinner i närheten av Bonn och Rhen så kan jag nämna att jag fn läser Willy Brandts "Minnen", där jag just kommit till kapitlet "Den gamle vid Rhen". Det handlar om Adenauer, den enligt Brandt "borne Rhenländaren" som hellre såg sig som västtysk än tysk även innan delningen. När han var tvungen att ta sig till Berlin åkte gardinerna på kupen ner när han passerade Magdeburg för att slippa se "den asiatiska stäppen". Europa slutade vid Elbe...
    Enl WB så sympatiserad han innan kriget med ideen att bilda en Rhen-stat som motvikt mot Preussen. Vem vet, inte säkert att Konrad hade gillat återföreningen.
    Brandt hade lite osis med sina memoarer, dom kom ut 1989 innan muren föll. I min upplaga finns två efterskrifter nov-89 och mars -90.
    Mosel och sen Frankrike, nu känns det som ni kommit igång på riktigt. Bra att ni tar vilodag, vi funderade just om ni skulle trampa till havet utan avbrott....
    Lasse, Lisa hälsar

    SvaraRadera