Follow by Email

söndag 16 september 2012

Damme - Hörstel. 58 km.

När frukosten var avklarad, packningarna packade och farväl hade tagits av Gitte och Ulf, värdshusvärden och hans underbara hundar, sökte vi upp "Hünegraben", som vår cyklande guide tipsat oss om igår kväll. Den låg inne i en tät skog, bara några hundra meter från vårt hotell "Pellenwessel". Den bestod av s.k. hällkistor. Det översta takblocket uppskattade vi till ca 12 ton! Hur bar de sig åt när de släpade detta enorma block upp på väggblocken? Även om de byggde upp jord runt väggblocken, måste det ju fordrats enormt många människor eller djur, för att släpa 12 ton framåt/uppåt! Vi kände en viss vördnad inför detta monument över vad människorna kunde åstadkomma redan för 5000 år sedan!
Solen sken från en molnfri himmel. Vi cyklade genom Vörten, där en av Gustav II Adolfs oäktingar blev en mäktig man. Han kallade sig för Gustav Gustavsson, och lär ha behärskat hela trakten här under sin levnad. Han lär dessutom haft flera halvsyskon runtomkring!
Kände det som om vi redan fått kontakt med Rhen, när vi nådde fram till Mittellandskanal. Tog ner på vägen, som ledde längs den västerut, visserligen grusväg men med dunkande pråmar bredvid oss. Och inte behöver man tveka om riktningen heller!
I Recke hamnade vi mitt i en höstfest. Trots att värdshuset hade stängt köket, p.g.a. alla tillfälliga gatukök, fixade de fram en underbar blomkålssoppa med miniknödlar och en sorts äggkaketärningar i. Underbart gott! Vi delade bord med ett äldre par från byn, som var väldigt språksamma.
Hörstel fick bli slutdestination idag. Värdinnan på "Haus Hilckmann" gjorde verkligen allt för att skämma bort oss: bar in vår packning, lät oss ställa cyklarna inomhus, la filtar om våra ryggar när vi sedan satt ute i den varma höstkvällen och åt en helt underbar middag! Kolla dessutom den dekorerade notan! Vad sägs om tre olika sorters fiskfileer på ett berg av sallad med vitlöksbröd därtill?
Ögonen faller nästan ihop av sig själva! Godnatt!

Man blir GLAD av ett sånt bemötande!

Ägarinnan, Frau Hilckmann, lade pläden om mina axlar! Inga-Lis fick också en!

Stenåldersgrav, ca 200 m från hotellet, efter tips från vår cykelguide!
Gustav Gustavsson var en storman här!

Känns som om Mittellandkanal gav oss den första kontakten med Rhen!

Nu finns det vattenförbindelse ända ner till Medelhavet!

Kanalvägen var vacker, men ack så stenig!

Mysigt med de dunkande pråmarna!

Lunchdags i Recke! Där pågick en höstfest.

Blomkålssoppa med klimp och äggkaketärningar.

Vårt lunchsällskap var från orten och mycket språksamma!

Solaranläggning utanför Recke.