Follow by Email

tisdag 23 oktober 2012

Aix-en-Provence - Carry-le-Rouet ca 50 km.

Solen var lite svårflörtad, visade sig då och då på morgonen, men nattens åskoväder fanns fortfarande dokumenterat genom de stora vattenpölarna.
Vi bestämde oss för att lyda turistkontorets råd och köra mot St-Antonin-sur-Bayon.
Jag har kört bil på många branta och smala vägar i mitt liv, bl.a. i Österrike, men denna väg överträffade det mesta av vad jag tidigare upplevt! Man nästan mötte sig själv i kurvorna, samtidigt som ettans växel ibland upplevdes som kraftlös! Det gällde att ha full gas nästan hela tiden! Normalt brukar serpentinvägar vara lite utbreddade i kurvorna, så att man ska kunna mötas där, men denna väg var tvärtom! Kan omöjligt föreställa mig, hur man skulle ha kunnat mötts där, och över alla under: vi mötte INGEN på en hel mil, där det var som brantast och smalast! Efteråt funderade jag på om det hade varit enkelriktat, men så var det inte; vi hade helt enkelt haft sån tur att vi ingen mötte! Vyerna uppe i passet var helt fantastiska! Tyvärr var nog mina passagerare för skrämda för att dokumentera allt med sina kameror, men minnet ska länge hänga kvar!!!
Så småningom blev det dags att återvända till flyget i Marseille - Lena och Jonas släpptes av där vid 13-tiden.
Så var vi åter ensamma! Men nu hade vi plats för att skaffa oss de resväskor vi kommer att behöva, när vi själva flyger hem.
Efter två och en halv timmes sökande efter resväskeaffärer, fann vi till slut ett gigantiskt Carrefour i Vitrolles! Var bland det största köpcenter jag sett, helt i klass med 'Walmart' i USA!
Där köpte vi varsin väska för 25€ stycket.
Därefter valde vi ut Carry-le-Rouet som ett passande etappmål, och det visade sig motsvara våra förväntningar: en underbar liten kustby a la Cassis! Installerade oss på 'Hotel Arena' och tog en skön promenad längs stranden.
På kvällen gick vi till en restaurang nere vid hamnen, där de serverade 'Moules marine'' för 7€. Eftersom vi ätit en ganska stadig lunch, tyckte vi att ett dussin musslor, likt dem vi åt härom kvällen, gott skulle räcka för att stilla vår hunger. Vad vi inte märkte, var att stavningen av kvällens rätt skilde sig mot den tidigare ätna: den hette 'Moules mariniere'. Det extra 're'-et på slutet, betydde att de var marinerade och kokta i vitt vin. Dagens val var endast marinerade, dvs råa, LEVANDE! Dock, med nordisk (eller kanske 'mordisk') beslutsamhet lyckades vi dock peta i oss hela dussinet, men måste erkänna, att de kokta är MYCKET godare!
Tänk vad ett utelämnat 're' kan ställa till!
En kaffe med 'bjud-avec' samt en whisky på hotellrummet återställde dock (hoppas vi!) magens bakterieflora till det normala!
Får magen dessutom lite sömn, ska den väl hunnit repa sig tills imorgon!
Efter "skräckfärden".

"Grytans" väggar gick upp mot 1100 m.ö.h.
Höns med fjäderklädda ben!

Ensamma igen i Carry-le-Rouet.


Turistbyrån i byn.Någon form av gurk-pumpa-växt?


Vad är detta?