Follow by Email

torsdag 25 oktober 2012

Marseille Airport - Sverige, 2,5 h med flyg, 42 dagar med cykel!

Vaknade bägge två klockan 05.30 i morse! Inte av resfeber utan av matförgiftning! Vi spydde och hade diarreé, som jag aldrig upplevt tidigare! Har tre tänkbara förklaringar: antingen de råa musslorna häromkvällen, men tycker att det var ganska länge sedan! Eller den fileade kycklingen, som vi åt till lunch när vi kom fram till hotellet. Hade dock bara förvarat den ca 4 timmar i isolerad väska, så det verkar också lite otroligt! Återstår så grönsalladen, som vi fick till "förrätt" i hotellets restaurang igår kväll! Vi åt sedan olika huvudrätter, så med tanke på att den dessutom smakade ganska illa (väldigt besk!) håller vi den för troligast orsak!
Frukost var bara inte att tänka på! Sov till halv nio, då vi gick ner med vår packning och fick hotellets skyttelbuss att köra oss till flyghall 1. Gratis - tycker det är fin service!
Hämtade ut och betalade för förvaringen av våra cyklar, totalt 150€ för att få dem förpackade och förvarade en vecka!
En cykel i paket är ganska stor, två cyklar i paket är jättesvåra att hantera! Är man dessutom spyfärdig, så blir det ännu värre!
Alla löften om att det skulle funka med cyklarna, fungerade dock! Vagnen med cyklarna föll vid ett tillfälle omkull - de stod på högkant för att få plats bland alla människor. 0ch smällen, när de föll, var oerhörd! Folk hoppade till och skrek till, liksom även jag!
Kartongen fick ett hål, som tydligt visade, att pedalerna ej var bortmonterade, men "pas des problemes", sa ju killen som utfört arbetet, och jag förlitade mig på hans erfarenhet!
De olika tjänstemännen, som tog hand om administrationen och bortfraktandet av cyklarna från bagageinlämningen, gjorde dock INGEN min av att hjälpa till med att lyfta av och på bandet etc! Man förväntas klara sånt helt själv, även om man är nästan 70 och alldeles genomsvettig p.g.a. matförfgiftning! En kille i Air-France-skjorta gjorde dock en insats och hjälpte mig styra och skjuta på en bra bit. Det svåra var inte bara att hantera vagnen, man såg ingenting heller bakom de höga kartongerna!
Air France ville ha ytterligare 110€ för själva frakten till Sverige, så totalt kostade cykelhanteringen oss 260€, dvs säga ca 2200 kr. Det ska ställas i proportion till våra biljetter, som kostade 1800 kr för två! Alltså är det dyrare att transportera och förvara cyklar än att transportera människor. Å andra sidan fick de slita rätt ordentligt med cyklarna - satt precis bredvid lastluckan på planet, när de lastades in, och jag är glad åt att planets ljudisolering besparade oss de värsta svordomarna, som vi såg undslapp dem!
Själva flygresan gick hyfsat, även om det var nära att Inga-Lis var tvungen att rusa före i toa-kön för att spy!
På Kastrup kunde jag inte hålla mig längre, jag städade toaletten så gott jag förmådde utan någon toa-borste, och sen tvättade jag mig ordentligt!
Vi blev kungligt mottagna av Joakim och Linda, som mötte upp med svenska flaggor, målsnöre och bubbel ! Sparade dock det sistnämnda p.g.a. vår sjukdom!
Hemma igen, efter 49 dygns bortavaro! Känns lite konstigt!
Inga-Lis har sovit ända sen vi kom in i lägenheten, jag är betydligt friskare än hon. Vi har 38, resp 39 graders feber, och egentligen ska man väl plussa på en halv grad med muntermometrar!
Har varit och handlat till frukost, om vi nu kan få ner någon!
Härmed är nog bloggen ett minne blott! Kommer att redigera den lite och byta ut en hel del bilder mot dem, som jag tagit med den "riktiga" kameran!
Tack alla, som följt med på vår resa! Det har varit enormt stimulerande att se räkneverket ticka iväg till över 3000 besök! Alla mail och sms har också ingjutit mod, när det ibland känts lite motigt! En del av er har t.o.m. ringt till oss! Några har varit så snälla, att de t.o.m. besökt oss ett tag, tack Gerd och Pelle och Lena och Jonas! Speciellt vill vi också tacka Lisa och Lasse, som genom sin gedigna cykelerfarenhet på bl.a. samma sträcka, gett oss mängder av värdefulla tips!
Hoppas att vår lilla berättelse kan inspirera någon till att utföra något i samma stil! Det ÄR ett fantastiskt sätt att resa på, och framför allt ett utomordentligt sätt att träffa massor med underbara människor! Skulle bli förvånad, om inte en del av mötena kommer att resultera i framtida vänskap!
Cykla lugnt och kram på er!