Follow by Email

söndag 30 september 2012

Hagondange - Pont-a-Mousson (30 sept) 60 km.

Turistbyrån i Hagondange var stängd!


Moselle blev ibland stor som en sjö!


Romersk akvedukt i Ancy-sur-Moselle.

Lunch utan mat - fanns inget alternativ till Menyn!!!

Domen i Pont-a-Mousson.
Sol från klarblå himmel! Kvicksilvret i termometern steg till 23 grader, som en vanlig svensk sommardag, alltså!
När fransmännen gör cykelvägar, gör de det ordentligt. En bred och nyasfalterad sådan tog oss 30 km på ett nafs! Ett blånande berg visade sig vara ett jättelikt IKEA i Metz, och strax därefter tog den fina cykelvägen slut!
Vi passerade en gammal romersk akvedukt, som milennier efter sin tillblivelse i väsentliga delar såg ut som den alltid gjort. Naturligtvis revs de när man behövde sten till annat och lärt sig bygga mer traditionella vattentransportanordningar. Men valven håller fortfarande ihop - och ännu mer otroligt är att romarna kunde väga av akvedukterna över så stora avstånd, så att vattnet hamnade där det skulle! 
Ett trevligt par förklarade för oss vilken väg, som var lämpligast och det var en vanlig bilväg, som också den följde Moselle. Vi var stolta över att lyckats hålla igång konversationen i en kvart på FRANSKA! När vi skiljdes åt, berättade kvinnan att hon var född i Tyskland! Så vi hade kunnat prata tyska! Då hade vi å andra sidan inte lärt oss något nytt!
Dock blev det en del backar, men inga värre än att vi stod ut!
Trafiken var så gles, att den inte störde nämnvärt.
Vid halv fyra började den stora hotellsökarcirkusen igen! Vi blev hänvisade till FEM olika hotell, som av olika anledningar inte funkade! Antingen var de nedlagda, hade vilodag, var bara 'mathotell' eller så fanns det helt enkelt ingen, som bemannade dem! Till slut träffade vi en man, som ritade en karta åt oss. Den såg otrolig ut, men han var en god pedagog, som förklarade alla kråkfötter och minsann: den funkade! Likt en liten pojke på skattjakt, cyklade jag iväg med min dyrbara karta i ena handen och styret i den andra. Två km genom rondeller, korsningar, över torg, över broar, och så äntligen: där låg det, hotell Enzo! En timme och en kvart hade det tagit, sen vi började söka! Att vi sen fick släpa packningen till översta våningen gjorde inget! Cyklarna fick vi ställa i konferenssalen, rullade in dem rakt genom receptionen!
Duschning och sen iväg ut på stan, som trots sin litenhet hade en enorm dom!
Maten smakade som vanligt jättebra och gör nu sitt till för att vi snart sover bägge två!

Enkel, men mycket väl fungerande karta!!!