Follow by Email

onsdag 10 oktober 2012

Beaumont s. Grosne - Fleurville (10 okt) 49 km.

Frukosten var perfekt! Vi blev lotsade runt och fick se konsertsalen, där unga, lovande operasångare brukar ta sina första lärosteg. Trädgården var också jättefin! Dagens planering blev svår - vi var 'invallade' av en motorväg till höger och en motortrafikled till vänster! Bäggedera totalt livsfarliga att försöka cykla på! Men det FANNS cykelbara, små vita vägar mellan dem! Det gällde 'bara' att hitta dem! Vilket inte är så lätt med fransmännens urusla skyltning! När man kommer till ett T-kors, är man ju van vid att det ska vara en skylt åt vänster och en åt höger! I Frankrike får man gissa! Och ofta blir det fel och man får vända tillbaka! Detta gjorde att vi bara hann 16 km de första två timmarna! Visserligen var vi inne och handlade i en butik, men ändå!
Vi cyklade hela tiden på Saones västra sida, var inte så farliga backar, Lasse! Och i Tournos bekräftade man på turistbyrån, vad vi hört på frukosten: ny cykelväg mellan Tournos ända till Macon!
Vi åt en trerätters meny i Tournos, delade bord med ett skulptörpar från Basel. Som tur var satt vi under en stor markis - plötsligt vräkte regnet ner som en syndaflod! Gatan blev en flod! Åskan mullrade dessutom! Vi var dock helt torra. När det schweiziska paret lämnat oss, började mannen vid bordet bredvid prata med oss. Engelsman, som reste ensam, 75-årsåldern. Han var jättetrevlig, så det slutade, som alltid, med att han fick vårt visitkort, dock inga gratislöften!
Besåg den fina katedralen och lät sen turistbyrån boka ett rum 20 km längre fram i Fleurville.
Den nya cykelvägen var jättefin! Glömde bort att räkna broar, en bra navigeringsmetod vid flodcykling, och plötsligt kom en bro farande mot oss! Kunde det vara bron till Fleurville? Bäst att åka upp från floden och se efter på vägskyltarna! Innan vi hann så långt, mötte vi en kanadensare, som berättade att de bodde i Fleurville och att denna bron inte ledde dit! Vi pratade en stund med dem - de var från Toronto och vi berättade att vi varit uppe i deras stolthet CN-tower för 8 år sedan. Dessutom var en av damerna fd lärare, så vi gjorde en jämförande analys av det svenska och det kanadensiska skolsystemet! Sen skiljdes vi åt, men vi skulle alla till samma by, Fleurville.
Tittade över axeln några gånger och såg att de var bakom oss, men höll betydligt lägre hastighet. Så plötsligt var de borta! Vi fortsatte och höll utkik efter bron till Fleurvillle,  men den dök aldrig upp! Till slut träffade vi ett par franska fiskargubbar, som kort och lakoniskt upplyste oss om att vi cyklat ungefär 5 km för långt! De j-a kanadensarna hade lika lite koll på broarna som vi! Man får skylla sig själv om man inte kollar kartan bättre, men tycker ändå inte att man ska uttala sig så tvärsäkert om man de facto inte vet riktigt var man är! Ingen större skada skedd, men är alltid retligt att cykla i onödan - den här gången 9 km!  
Nådde vårt hotell vid halv sex, en timme senare än vi planerat. Hade handlat en flaska vin tidigare, samt en ankpate, så efter lunchens utsvävningar nöjde vi oss med en enkel 'diner pour deux' på rummet. Gick dock ner och drack ett glas vin i hotellets bar, för att träffa lite andra människor än bara oss själva, även om det 'er godt nok', som dansken säger. Eller gör han inte det? Strunt samma - nu ska vi sova! Tack för att du lyssnat!

Mannen, som skötte hotellet och skjutsade mig in till byn igår för att handla.

Husen i Beaumont.


Här har vi just korsat den farliga N7 och sluppit ur "ryssjan".


Tournos.

Katedralen i Tournos.

Lunchstängt, förstås!

Som tur var satt vi under en markis och åt lunch, när störtregnet kom!

Bilder inifrån katedralen.