Follow by Email

lördag 13 oktober 2012

Valence - Livron-sur-Drome (13 okt) 43 km.

Fotgängarzonen i Valence.

Även Valence hedrades av en Napoleon-vistelse!

Marknaden i Valence.


Maison des Tetes. (Huvud-huset)
Underbar park i Valence.

Alldeles nyasfalterad cykelväg!

Marinan i Valence.

Vy från FÖRSTA broöverfarten!
Vy från tillbakafärden över samma bro!
Utsikt under lunchen.


Pråmmotorerna fick slita hårt i den hårda strömmen!

Faktiskt inte vi - sällan man ser reflexvästar härnere!

Staden La Voulte.

Hängbron till La Voulte.Vilken strålande solskensdag! Temperaturen har legat kring 25-strecket! Cykelvägen längs Rhone kommer att bli fantastisk, när den väl är färdig!
Vi besåg först Valence. Kom rakt in i en fantastisk lördagsmarknad, som var som Mårtenstorget i Lund fast 10 gånger större. Dessutom fanns ALLT! Inte bara grönsaker, utan ost, fisk, bröd, kläder, souvenirer ... Och ett folkmyller utan dess like! En del byggnader var helt underbara - det så kallade 'maison des tetes', ansiktshuset, tog jag många foton på med den riktiga kameran, kommer senare! Sökte oss ner mot floden vid elvatiden, genom en fantastiskt vacker park.
Asfalten längs cykelvägen är jämn som ett salsgolv! Hade nu fransmännen dessutom lärt sig skylta, hade vi susat till Montemillar på en dag, lätt som en plätt!
Men nu KAN de ju inte det, och det gick som det gick! Cykelkartan vi fått på turistbyrån, visade tydligt att leden gick på östra sidan, men vi kom fram till en stor skyltkarta, som lika tydligt angav att den gick på den västra! Vi följde skyltarna över en kilometerlång bro (Rhone är bred nu!) och på andra sidan upphörde skyltningen helt! En fransman från trakten upplyste oss om att det först var TÄNKT att den skulle gå på västra sidan!! Varför då inte ta ner kartan och skyltarna? Tillbaka igen, en mil och en timme i onödan! Men vaddå? PfFTT! Solen sken ju! Pas des problemes!
Var inte sista gången skyltningen försvann! Att cykla utan egen karta i det här landet går bara inte! Körde genom enorma äppelodlingar, har aldrig sett något liknande! Hektar efter hektar med äppelträd!
Efter lunch, vid halvtretiden, fick vi så syn på en underbar by på andra sidan floden! Den hette La Voulte -sur-Rhone. Överst på en klippa tronade en katedral och runt den låg husen som klistrade på den branta sluttningen. Där skulle vi bara bo! Strunt samma att vi bara cyklat tre mil!
Vi rullade över floden på en hängbro, en 'Golden Gate' i miniatyr! Byns enda hotell sköttes av en parant, engelsktalande dam i 75-årsåldern! På min fråga hur det kom sig att hon talade så bra engelska, svarade hon att hon var uppvuxen i Sydafrika, och sedan hade hon bott länge i USA. Hon var älskvärdheten själv. Hon ville ha 79€ för rummet och 18€ för frukosten, viljket jag tyckte var dyrt. Frågade därför om det fanns wifi-anslutning, och då hon sa att det fanns, slog jag till! Hon följde med och låste in cyklarna i garaget, nyckeln la hon på receptionsdisken sen. Kollade upp om det gick att ansluta till nätet direkt, då det inte funkade för varken Inga-Lis eller mig, gick jag ner igen och sa, att vi tog rummet om vi fick det 10€ billigare, vilket är vad det kostar att ansluta sig till nätet på egen bekostnad. Hon stoppade garagenyckeln i fickan och sa att en man skulle komma om två minuter och hjälpa oss med anslutningen. Då han efter en kvart inte dykt upp, sa jag att vi avböjde rummet, som vi ännu ej hade tagit i anspråk. All älskvärdhet var som bortblåst! Vi skulle betala rummet, annars fick vi inte våra cyklar och hon skulle tillkalla polis! Vad gör man? Man kan inte rycka upp garagedörren, vilket säkert hade gått - då hade hon ju verkligen haft något att anklaga oss för! Ej heller kunde man rycka nycklarna från en gammal dam av samma skäl! Jag sa till Inga-Lis att VI skulle ringa polisen, så att damen hörde ordet polis, Inga-Lis tog fram papper och penna och gick mot några människor utanför, som för att ta reda på telefonnumret till polisen. Jag uppmanade henne att ringa polisen, vi skulle tycka det var bra, så vi fick våra cyklar! Då föll hon till föga och låste upp!
Snabbt satte vi på våra packningar igen,  trampade över hängbron och styrde mot grannbyn, 5 km bort. Fick detta hotell, jättefint och med FUNGERANDE wifi för 70€! Men visst var det synd att vi inte fick bo i den fina byn, men ibland MÅSTE man bara sätta ner foten!
Har ätit en underbar middag här: I-L tog en anka och jag en vitfisk, som jag inte lyckats hitta det svenska namnet på! Står på menytavlan på bilden, för den franskkunnige!  'Dos le leupe' Havskatt, eventuellt, om e bytes mot o, kanske en dialektal variant?
En av dagens bilder föreställer en ung Napoleon, som lär ha studerat i Valence. En annan bild föreställer I-L hållande en adventskalender, som säljs på Lidl här!! Hallå, det är sommar fortfarande här!
Nehej, snart tio! Sovdags!
Liedl sålde adventskalendrar redan!


En hyllning till Winston! (13 okt)

Hela frukostmatsalens ena vägg fylld med franska mopsar!
Har varit ute och handlat, solen strålar och bergen lyser kritvita! Ska bli underbart att cykla iväg på en alldeles nygjord cykelväg!