Follow by Email

måndag 10 september 2012

Wangels - Schmalsee. 52 km.

Frukosten jättefin! När vi sen skulle borsta tänderna, försvann vattnet! De hade glömt berätta att rörmokaren skulle komma klockan nio! Fick borsta tänderna i hett diskvatten, som de sparat till disken i köket! Tyckte dock synd om städerskan, eftersom det inte gick att spola toaletterna!
Vädret var strålande! Vi cyklade genom ett jordbrukslandsakap, följde i bland små cykelstigar, ibland asfalterade cykelbanor och ibland små vägar, där även en och annan bil kom körande i sakta mak. Landskapet var dock mycket kuperat, och den klarblå och molnfria himlen gav ingen skugga, temperaturen låg på 29 grader, så det blev snart ganska svettigt! Vi var ända uppe på Bungsberg, där en militär radaranläggning tronade på toppen. Bara grusvägar, dessutom väldigt isolerat! Mötte en bil - vad gjorde den här på dessa stigar? Mindes ett tillfälle i Mosel då vi, ensamma i en jätteskog, mötte en bil med två knarkartyper inuti... Men det är en annan historia! Den här bilen innehöll ett högst normalt turistpar, som glatt vinkade åt oss! Pust!!
Så småningom kom vi fram till Plönsjöarna. Ett oerhört vackert område, men här och där totalavspärrat av rikemanshus, som hade tomter ända ner till strandkanten. Detta gjorde att stigen ibland gick mycket brant uppåt, bort från stranden, eftersom tomten spärrade vägen, och
sedan brant ner mot stranden igen. Och så höll det på! Några backar var så branta, att vi fick hjälpas åt med att släpa upp cyklarna. De blir ganska tunga med all packning! Vacker väg, men oerhört ansträngande!
Passerade en 4000 år gammal stenålderslämning,  Hunengrab. På ett ställe hette cykelvägen "Rövkampalle", skulle vara kul att veta varför...
Lunchen intogs i Plön, där vi serverades en ostbricka, som räckte till oss båda, för 5,50€! Hettan och de branta backarna tog ut sin rätt och halv sex stannade vi vid Gasthof Voss i Schmalensee. De hade naturligtvis Ruhetag, men det fanns en hänvisningsskylt till ägarnas hus. Jag ringde på och träffade värdinnan. Hon hade hotellet fullbokat, men ringde upp en granne, som hade ett par uthyrningsrum. Jättefräscha med gemensamhetsutrymmen för 52€ per dubbelrum, inklusive frukost. Men var äta? Värdinnan på Voss ställde sig och stekte potatis, skinka, ägg och bacon till oss, trots att det var hennes lediga dag och restaurangen var stängd!
Vi träffade även August från Normandie, som gjorde ett halvårs praktik på ett stuteri i byn. Hans mål var att bli "showjumper" (något a la Rolf Göran Bengtsson?) Han bodde på Voss och värdinnan hade blivit som en extramamma för honom, sa han och himlade med  ögonen!
Imorgon måste vi försöka hitta en cykelverkstad för Inga-Lis trilskande växelförare - har fått mekka med den tre gånger idag, den bara lossnar från navaxeln utan att jag förstår varför! Kanske stoppskruvgängorna är slut?
Bifogar bilder från igår också!

Ägarinnan till "Gasthof Voss".Blev kompis med en ponny, som betade utanför hotellrummet i Wangels.

Middag på "Gasthof Voss" helt ensamma!

En av Plönsjöarna.Kellersee, den östligaste av Plön-sjöarna

Stenålderslämning.

Frukosten i Wangels.

Wangels-värdinnan.

Hotelltaxen!