Follow by Email

onsdag 3 oktober 2012

Bains les Bains - Jussey (3 okt) 49 km.

Kände oss lite slitna efter de två sista dagarna, och när vi såg att det regnat under natten, bestämde vi oss för att ta en kortare etapp idag. Turistbyrån fixade rum åt oss i Jussey innan vi for klockan elva. Sökte oss ner till kanalen igen, som enligt kartan skulle bjuda på ytterligare 15 km underbar cykelväg! Väl framme upptäckte vi, att den bestod av en ganska ojämn gräsremsa, omöjlig att cykla på! Ny vägplanering! Passerade byn Fontenoy-le-Chateau, där de gjort till sin gimmick att pryda hela byn med ordspråk, fint textade på ovala skyltar, som satt längs alla gator och broar. Visste inte att det var Chaplin, som myntat 'en dag utan skratt är en förlorad dag'. Vår värdinna i Österrike, Maria Ortner, har det på väggen och lever verkligen upp till det. Nån som skrattar så medryckande, som hon, finns bara inte!
Landskapet var verkligen vackert! Enorma ängar med betande kor och hästar.
I den lilla byn Ormoy pratade vi med en man, som stod och bytte kamrem på en Volvo 940! Han hade 4 volvobilar, berättade han! Varför? Jag älskar dem! svarade han och log. Vi pratade Volvo tio minuter, innan vi skiljdes!
En metare visade oss vägen, när vi var lite osäkra och faktiskt gick navigeringen riktigt bra idag! 
Så skymtade vi för första gången Saone, som nu ska leda oss vidare söderut, och en stund senare cyklade vi också över henne, alldeles innan vi nådde dagens slutmål.
Hotellet ingav mig farhågor - korridortoa och dito dusch! Golven lutade, allt andades en svunnen storhetstid! Vi togs dock emot översvallande hjärtligt, och värdinnans dotter frågade, vad vi ville äta och när. Hon kunde laga det mesta påstod hon, och bland förslagen, som haglade över oss, valde vi lasagne.
Vi var de enda gästerna på hotellet, och eftersom de sanitära anordningarna låg alldeles utanför vår dörr, så spelade det ingen roll!
Lasagnen var jättegod! En dijonsenapsdressing på salladen framhävde maten perfekt! Efteråt en ostbricka med 6 olika ostar till resterna av rödvinet, som tvärs emot våra vanor, serverades väl kylt! Men det smakade toppen!
Värdinnan kom med jämna mellanrum in och berättade om de olika ostarna, cykelvägar, familjen etc. Kort sagt, man kände sig som hennes gäst! Erkänner villigt att mina första vibbar om hotellet var helt fel! Men som alltid: det är människan och mötet, som betyder allt!
Inga-Lis har redan somnat, hon är fortfarande inte helt återställd, men vägrar ligga still en dag helt och hållet! Hon njuter nog lika mycket som jag av alla intryck!

Helt övergiven by på väg ner till kanalen!

Charlie Chaplins bidrag i "ordspråksbyn" Fontenoy. övers. ungefär "en dag utan skratt är en förlorad dag".


Ordspråk längs hela huvudgatan!


Den här gräsremsan var utsatt som cykelbar på kartan!


En av många by-pumpar, den här jättevacker! Så var det inte överallt.

Les chevaux!

Underbart landskap!

Volvo-mannen i Ormoy.

Fiskare, som visade oss vägen.

Ännu en bypump.

Första kontakten med Saone i Cendrecourt!

Nu var vi nästan framme för idag!