Follow by Email

torsdag 27 september 2012

Piesport - Trier (27 sept) 47 km.

Hotellvärden hade svängt helt sen igår och gjorde nu allt för att få oss att trivas! Han berättade att han på sina 6 hektar framställde ca 70000 flaskor, vilket ger en dryg flaska per kvadratmeter. Vi prövade ett torrt och ett halvtorrt vin av hans produktion igår, och på frågan hur olika jäsningstid de hade haft, svarade han att det kunde skilja bara någon vecka, vid vissa betingelser bara några dagar!
Vi pratade även med ett par från Berlin, som bl.a. berättade att arbetslösheten i f.d. Östtyskland var uppåt 25%.
Det duggregnade ute, så vi gav oss inte iväg förrän vid elvatiden. Överallt såg vi människor gå och stirra ner i marken - de sökte efter nedfallna valnötter! Vet fortfarande inte om det beror på att valnötter är väldigt dyra, eller om det är en av få saker, som är tillåtna att plocka i Tyskland. I Sverige är ju förhållandet närmast det motsatta: nötter är ju en av få saker, som INTE är tillåtet att plocka!
På ett ställe träffade jag en gammal man, som uppenbarligen var vinbonde. Jodå, han var 80 år gammal och still going strong! Han berättade om alla motigheter en vinodlare kan råka ut för. Vi gick in bland hans vinrankor och han visade mig hur getingarna förstört druvorna. På ett annat ställe hade de rackans svanarna, som finns i massor längs floden, plockat och slitit rent. På ett tredje ställe hade vildsvin varit framme och ätit och bökat sönder rötterna! Vi utbytte erfarenheter om vildsvinen och skildes sedan åt. Han ville gärna bli fotograferad bland sina vinstockar, så jag ska lägga in hans foto när jag är hemma igen. Under tiden cyklade ett tyskt par förbi, som vi pratat med under lunchen, och de lugnade I-L, som cyklat någon km innan hon märkte att jag stannat.
Vi träffade även ett svenskt sällskap från Västergötland, som vi pratade med en kvart. Blir mycket prat ibland!
Vid halv fem var vi i Triers utkanter. Eftersom det såg ut att börja regna igen efter ett par timmars uppehåll med t.o.m. solsken, tog vi in på 'Hotell Klosterschenke'. Vilka satt i baren om inte det tyska paret, som vi lunchat med! Världen är liten ibland!
Hade fått mail från Eckhard, som visade oss vägen häromdagen. Han bifogade ett foto på sig och sin fru Ingrid.
Dessutom ett mail från den underbara tvätterskan i Bruttig, som undrade hur I-L mådde och hur vi klarade regnet!
Var ute och åt på ett trevligt ställe - en jättegammal källare med valv som 'Stäket' i Lund. Tog en öl i hotellets bar, och nu är det dags att sova!
Romerskt skepp.


Trittenheim.

Ett av Trittenheims färjetorn, där linfärjan var förankrad och där färjkarlen bodde.Detzemer Fähre. Gick också via en lina.

Varför en svensk flagga?

Motorvägsbro i Mehring.

Han vakar över Mosel.

Svanarna har det bra här med floden och vindruvorna!

Trevlig vinbonde, som jag pratade med alldeles för länge! (Tyckte nog Inga-Lis!)

I Ehrang träffade Inga-Lis den här sympatiske killen!

Middagen intogs på "Stiftskeller Pfalzel".


Förr tog man vattnet här i brunnen!

Underbara restauranglokaler!

OBS valvet!
Fick det här fotot via mail  från Eckhard, som visade oss vägen häromdagen! Med poå bilden är även hans fru Ingrid.