Follow by Email

lördag 29 september 2012

Nennig - Hagondange, Thionville (29 sept) 63 km.

Hotellet "Zur Traube" i Nennig.
Här passerade vi Schengen.Kanonfin cykelväg!Borg i Sierk-les-Baines.

Här började vi på allvar nyttja turistbyråerna!

Strax innan Cattenom.Saknade "mina" kossor i Kalleguta!


Kraftverk (atom?) vid Cattenom

Klaffbro - skulle den sätta igång när vi var mitt på?
What a day for a picnic!

Solen sken för andra dagen i rad, om än något beslöjad av dimma, när vi lämnade 'Zur Traube'. Vi hade bara en mil fram till franska gränsen. Hade Luxemburg till höger om oss, på andra sidan floden. Snart passerade vi Schengen och sen var vi i Frankrike! Vive la France!
Cykelvägen hette nuj 'Chemin de la Moselle, och var lika fin, som på den tyska sidan. Passade på att handla i en Norma-butik - förvånat insåg jag att ölpriset bara var hälften mot i Tyskland! Var inne på en turistbyrå i Sierck-les-Baines och skaffade en gratiskarta över de närmaste tre milen. Tack Lasse för tipset!
Nu ändrade landskapet karaktär - vingårdarna försvann nästan helt och ersattes av ett mer svensklikt odlingslandskap. Majsfälten och sädesfälten var skördade och här och där gick kor och betade. Var länge sedan vi såg några djur!
Vid Cattenom hittade vi en bänk, som stod mot solen. Där tog vi fram en flaska torrt, vitt moselvin, en låda kex och en brieost, som i den 20-gradiga värmen hade mognat precis lagom. 
Passagen genom Thionville var enormt vacker! En strandpromenad, ungefär som i Köln, där vi hade en mur till höger om oss och en plattlagd, ca 10 meter bred strandpromenad att cykla på.
Sedan vidtog en mil, nästan öde trakt, men med en alldeles nyasfalterad, bred cykelväg. Men hotell var det glest med. Vi passerade ett gäng glada fransoser, som nog tittat lite djupt i flaskan redan. På min fråga var närmsta hotell fanns, pekade de på en kyrkspira i fjärran och visade på kartan var den låg. DÄR fanns det ett hotell! För att komma dit behövde vi BARA släpa cyklarna uppför en tio meter hög trappa för att komma upp på en bro, som ledde över Mosel. Tre km senare insåg vi att de hade lurat oss! Nya förfrågningar gav nya svar - folk har helt enkelt inte koll på var det finns hotell i deras hembygd! Totalt cyklade vi en runda på 8 km i onödan! Till slut hjälpte oss en kille på en krog att ringa till ett av de få hotellen i närområdet och där FANNS det ett rum till oss! Värdinnan var förtjusande och talade om att det endast kostade 37€. Fanns dessutom wifi! Drygt 300 kr alltså! Men sen tillkom förstås, som alltid i Frankrike, frukost, 8€ per man! Resans hittills billigaste hotell! Att badrummet dock inte var större än en ordinär IKEA-garderob, är en annan femma...!
Var ute och åt en underbar pizza och lärde oss räkna på franska igen! Får se hur länge det sitter i!Kan man ha det så mycket bättre?