Follow by Email

onsdag 17 oktober 2012

Arles (17 okt)

Efter picnic och dusch på hotellrummet gick vi till stationen, som ligger alldeles i närheten. Biljetten för två, med cyklar, kostar ca 250kr! Resan tar bara 30 minuter, och stationen ska ligga precis vid flygfältet! Läste nåt om pendelbussar på nätet, så vi får väl se!
Tåget går 12.03 imorgon.
Gick runt i gamla stan och tittade på alla fantastiska lämningar från romartiden, bl.a. en jättestor arena, där gladiatorspel ägde rum för 2000 år sedan. Vi bor bara några hundra meter därifrån.
Åt en halv kyckling med grönsaker på en restaurang alldeles bredvid vårt hotell. Skojade en del med värden, som på medelhavsmaner hällde upp en stor 'gångare' åt oss, när vi betalat.
Tillbaka på rummet redan kl. 8, alldeles slut! Motvinden var nog det värsta vi haft under hela resan - sån tur att dagens etapp var så kort!
Pont du Lions i Arle.

Boule (eller Petanche?) är jättevanligt här nere!

Kolla, jag fick med det flygande klotet!

Vid Rhone.


Utsikt från vårt fönster åt höger.

Utsikt åt vänster. Hotellet heter "Akacia".

Gatan mot amfieteatern.

Man kan nästan se publiken göra tummen upp eller ner!Tyvärr var amfieteatern stängd för reparation!


Äta här?


Mycket blåa fönsterluckor och portar.


Luckorna ger ett lite ödsligt intryck, men är mycket praktiska: stänger ute värme, ljud och ljus!Konstaterar att fortsatt cykling nog är utesluten. Dock bara några mil kvar till målet!

Vallabregues - Arles (17 okt) 27 km.

Vårt "Chambre d´ Hot".

Tvättstugan var helt öppen mot trädgården! Antar att de har en till inomhus!

Mandariner eller clementiner?

Massor med exotiska växter!

Peace-ros?

Någon typ av flox?

Olivträd.

Vallabregues är bl.a. känd för sin korgtillverkning.

Borgen i Terascon.

Vallgravens vattenkälla.Jättestor fiberfabrik i Tarascon.
Vad odlas här? Sparris?

Trafikhinder i Le grand Beaumont.Får man prata i mobil när man framför en fårhjord?

Att tuta hjälper föga...

Ruin i Chateau d´ Estoublon.
Var först till frukosten, som serverades i värdinnans vardagsrum. De livnärde sig på en fabrik, som förädlar äpplena och aprikoserna, som de odlar på sina marker. Sonen har en bilverkstad och dessutom driver värdinnan en restaurang, vilken dock tydligen var stängd igår!
Frukosten var nog en av de bästa under hela resan!
Det fanns två familjer till, som bodde på det här 'chambre d' Hot', som det kallas, ett sorts bed and breakfast. Det här höll klar hotellklass, trots det låga priset 62€ inklusive frukost. De andra kom en kvart efter oss, vi satt alla vid samma stora bord, jättetrevligt! Den franska konversationen flöt hyggligt och vi var hela tiden med. Så frågade jag var de andra bodde. Svaret från bägge familjerna blev Augsburg! De kände dock inte varandra! Dock blev konversationen nu mycket livligare, eftersom vi alla pratade tyska! Vi hade jättetrevligt och skrattade mycket ända till kl 10!
Vädret var grått, med chans till uppklarning, men det BLÅSTE!!! Dessutom motvind! Ca 15 m/s i byarna! Som tur var hade vi bara 25 km till Arles, där vi bestämt oss för att ta tåget till Marseille! Är alldeles för svårt att hitta cykelbara vägar nu, och trafiken är mycket intensivare över huvud taget!
Blev 25 kämpiga kilometer! Ibland passerade vi stora åkrar, som gav vindarna fritt spelrum och slet med sig jordmassor i ett fint moln, som gjort våra hår alldeles okambara! Vid en jättelik massafabrik, säkert en av Europas största, yrde sågspån och flis i luften,så att man hela tiden fick det i ögonen, som grät floder!
Kom in i Arles vid halv två. Cyklade genom gamla stan, där vi varit ett par gånger tidigare, då med bil. Pratade en stund med en kvinna, som efter 5 minuter visade sig vara svenska!
Turistbyrån fixade ett jättefint rum för 55€ plus frukost, ca 15€. Rummet har utsikt mot en av ringmursportarna till gamla stan! Har intagit den tänkta picnicen på rummet och ska nu duscha. Sen blir det promenad till stationen, som ligger bara några hundra meter härifrån, för att skaffa biljetter till Marseille. Tänk, om det inte funkar och vi inte kan få med cyklarna! Hoppas kunna hyra en bil i Marseille och lägga packningen i och sen kunna checka in de inslagna cyklarna redan imorgon. Så kan vi i lugn och ro tvätta kläder och skaffa hotell tills Lena o Jonas kommer den 20:e.
Ska faktiskt bli skönt att ha en bil igen. Måste köpa ett par resväskor också, det funkar nog inte med cykelväskor hos Air France, som vi bokat in oss på (eller Pelle, rättare sagt!).
Ska bli spännande att se hur vi lyckas få ihop pusslet...
Vägmätaren har stannat på 204 mil, är stolt över att ha kommit så långt för egen kraft! Härifrån är det fågelvägen bara 15 km till medelhavets strand, men som sagt, 15 ej cykelbara kilometer! Vi får snart tillfälle att bada ändå!
Återkommer med ytterligare rapport ikväll!

Försenad lunchpicnic på hotellet i Arles vid tvåtiden: starkt kryddade miniostar!
Ringmuren i Arles.