fredag 5 oktober 2012

Rupt sur Saone - Gray (5 okt) 54 km.

Sol efter regn! Glada i sinnet gick vi in till vårt värdpar för att äta 'petite dejeuner'. Deras hus låg bredvid hotellbyggnaden, med en gemensam trädgård runtomkring. Att kalla huset herrgård, vore kanske att överdriva, men det var magnifikt! De äldsta delarna var från 1600-talet och hela huset var möblerat med antikviteter. I sitt vardagsrum hade de dukat upp en fantastisk frukost! Jag tog en del kort med den vanliga kameran, ska lägga ut dem, när vi väl är hemma!
Nästan allt, marmeladerna, youghurten, brödet osv var hemmagjort. Ostarna var lokalt producerade, liksom smöret. Jean-Paul, som mannen heter, passade upp med fransk finess, medan Colette, vår värdinna, berättade om huset och maten. När vi inte förstod varandra, slog vi upp orden i våra lexikon åt varandra, och lärde oss på så sätt en massa om varandras familjer. Hon var artistiskt lagd och sysslade med konsthantverk, bl.a. tillverkade hon de mest utsökta handväskor och smycken, liksom målade riktigt bra (enligt VÅR bedömning!) tavlor.
När jag ville betala för gårdagens bilskjuts, han körde ju faktiskt 3 mil för vår skull, protesterade de högljutt. Jag fick tvinga på dem en 10€sedel!
Trampningen fortsatte längs Saone. Cykelvägens kvalitet varierade kraftigt: allt från den finaste asfalt till det finaste grus, från grov makadam till rena rama gräsmattan! Farten blev därefter; ca 9 km i snitthastighet plus lunchrast. Det som var jobbigast var motvinden!
Ibland gick floden så att vi fick medvind, och då formligen FLÖG vi fram! Vi har nog under hela resan haft någon stund då och då med medvind, resten av tiden har fakiskt bjudit på sydvästliga vindar, vilket ju är det vanligaste i Europa. Märker en enorm skillnad mot då vi cyklade från Österrike till Sverige, då vi oftast hade medvind! Och skillnaden är enorm! Skulle tro att den motsvarar ungefär ett par mil om dagen! Nog gnällt om detta!
Turistbyrån i Gray var stängd, då vi anlände dit vid halvfemtiden, men vi hade tur och hittade omgående ett hyfsat hotell på egen hand. Har varit ute och ätit och sedan använt oss av hotellets kaffeservice och druckit ett par koppar med en liten kaka och whisky därtill. Ska bli skönt att sova, klockan är ju snart halv tio!    ;-)




Colettes och Jean-Pauls hus.


Underbar frukost!

Värdparet satt med hela frukosten!

Slottet och kyrkan i Rupt-sur-Saone.

Bron nedanför hotellet.

En sån underbar morgon!


Blev alldeles för varmt med jacka!

Cykelväg i perfekt skick!


Ännu ett försök att plåta häger!


Typiskt byhus.

Saone bildar små forsar ibland, och då finns det alltid en segelbar kanal bredvid.

Typisk liten fransk by.

Varje by har en borgmästarbostad. Lite större byar har ett "Hotel de la ville", där man dock inte kan bo!!! (ung. "stadshus")

Båthamn.

Båtarnas maxlängd bestäms av slussarnas längd.

Engelsk kanalbåt.

Kort tunnel för båtarna...

...men jobbig för oss cyklister, som måste uppför och nerför kullen!


Bron utanför hotellet i Gray.

Här bodde vi i Gray.

Liten kvällspromenad.




Minnesmärken över stupade i krigen finns överallt i Frankrike!

Solen gick ner snabbt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar